Com sé si un osteòpata té garanties d’haver estudiat en una escola reconeguda?

El Registre dels Osteòpates d’Espanya (ROE) www.osteopatas.org és qui vetlla per la regulació de la professió i està reconeguda per la Federació Europea dels Osteòpates (EFO), reconeix una sèrie d’escoles i per tant només accepta aquells que haguin estudiat en aquestes escoles. Per tant pot entrar al WEB del ROE i comprobar si l’osteòpata en concret està registrat.

Què signifiquen les sigles DO en osteopatia?

Volen dir Diplomat en Osteopatia aquí a Europa, en canvi als E.U.A. volen dir Doctor en Osteopatia. Hi ha osteòpates que posen CO al costat enlloc de DO, en aquest cas significa Certificat en Osteopatia. La diferència entre CO i DO, és que el DO ha finalitzat la tesina i per tant està reconegut com a osteòpata per la Federació Europea dels Osteòpates (EFO).

Quan he d’anar a l’osteòpata?

Es pot anar com a prevenció, com a tractament per mantenir el cos en un estat saludable, és a dir, que mecànicament estigui funcionant correctament, ben adaptat a la gravetat, etc, encara que sigui un parell de cops a l’any. Tot dependrà de l’ús que se’n faci del cos i de les condicions físiques en què es trobi un. Hi ha gent que necessita una sessió cada 15 dies i d’altres un cop l’any. També es pot anar en moments reals de dolor, o de problemes mèdics que es puguin complementar amb el tractament osteopàtic, com ara les bronquitis, pneumonies, vertígens, hernies de hiato,…

Com és una sessió d’osteopatia?

A la meva consulta les sessions tenen una durada màxima de 45 minuts, el més important no és la durada sinó l’efectivitat del tractament.La sessió consta de tres parts; una primera on el pacient explica el problema i l’osteòpata fa preguntes. Una segona part on l’osteòpata explora físicament al pacient per entendre el perquè del problema i finalment una tercera que serà pròpiament el tractament. Per fer el tractament no utilitzem aparells, ni eines, només les mans. Pel que fa a la planificació del nombre de visita es veurà en funció del problema del pacient, en cap cas fem visites molt freqüents. No fem com altres teràpies que visiten 2-3 vegades per setmana durant mesos.

En què pot ser beneficiós pel meu bebé l’osteopatia?

A la consulta he tingut casos de bebés amb assimetria cranial on s’apreciava molt bé perquè es veia un ull més adelantat o més baix que l’altre arrel d’una caiguda, i això s’ha solventat perfectament amb tècniques d’osteopatia cranial que són molt suaus i gens doloroses. També l’osteopatia ajuda al bebé a que expressi el seu potencial de salut, millorant les molesties que pugui tenir com ara excés de mocositats, còlics, insomni, retràs en el desenvolupament normal, etc.

Es pot tractar amb osteopatia l’hèrnia discal lumbar o cervical?

El més normal és que et diguin que no, que ja has fet tard, però tinc un protocol de tractament osteopàtic que amb 3 mesos es pot absorbir l’hernia discal lumbar, demostrat per un osteòpata francès en un estudi d’investigació amb 400 pacients. El protocol no posa en risc al pacient, ni fa cap dolor, és simple i efectiu.

Es pot tractar el vertigen amb osteopatia?

S’hauria de veure quin tipus de vertigen té, no tots són tractables amb osteopatia, però els més comuns sí i de manera ràpida.

Tinc mal d’esquena, he de canviar de matalàs?

Sovint em trobo amb pacients que venen després de comprobar que tot i havent canviat de matalàs continuen amb el mal d’esquena, per tant el meu consell seria primer mirem de millorar la seva esquena i després ja parlarem si cal canviar el llit.

M’han dit que m’he de posar plantilles

Freqüentment em trobo amb pacients que porten plantilles per dolors d’alguna part del cos excepte els peus. Si l’esquena presenta pinçaments o està “torta”, o una “cadera” més alta que l’altra,.. això afectarà al repartiment de càrrega al peus i per tant caldrià tractar-ho prèviament perquè les plantille estiguin fetes amb un cos ben alineat i així treballaran més exclusivament als problemes dels peus.

Perquè anar a l’osteòpata quan es té un càncer?

Quan una persona rep un diagnòstic de càncer, el més normal és que rebi un impacte emocional fort i negatiu, al qual se li sumen els posteriors tractaments (quimioteràpia, radioteràpia, cirurgia…), que també provoquen un impacte molt important, a nivell físic i fisiològic; així com els efectes secundaris. L’osteopatia mira d’esmorteir aquests efectes secundaris, ajudant a la persona a assimilar, amb més força, els tractaments mèdics. D’aquesta manera, conjuntament amb la medicina, treballem per portar el pacient, de nou, al camí de la Salut.

Com l’osteopatia em podria ajudar en el pre-part i post-part?

Si tens pensat ser mare en breu, estaria molt bé començar a tenir “la casa del bebè” a punt, per tant que la pelvis estigui ben col·locada. Un cop estiguis embarassada s’ha d’anar controlant a partir del tercer mes les adaptacions que fa el cos pel creixement del fetus. L’objectiu és fer que la futura mare passi un embaràs més confortable físicament i més preparada de cara al part. Un cop parit, s’aplica un protocol post-part per facilitar al cos el retorn de l’estat previ a l’embaràs. Caldrà a més, a més que la mare faci exercicis post part amb el seu fisioterapeuta especialista en obstetrícia i ginecologia.